Nr.41 : Dienstencheques.

De meesten onder ons kennen ze wel en gebruiken ze ook : de dienstencheques. In november 2012 hebben we hieraan reeds een nieuwsbrief gewijd; sindsdien is de regelgeving hieromtrent echter onderhevig geweest aan enkele wijzigingen.

Wat werd er nu juist gewijzigd?

1. De prijs per gebruiker voor een dienstencheque is sedert 01.01.2014 gestegen naar 9 euro  voor de eerste 400 cheques en 10 euro  voor de volgende 100. Voor een gezin betekent dit een maximum van 800 cheques aan 9 euro en 200 cheques aan 10 euro .

2. Het maximumbedrag dat recht geeft op belastingvermindering is gedaald vanaf inkomstenjaar 2014 naar 1.400 euro  per gebruiker. Voor al wat u aankoopt in meer krijgt u dus geen belastingvoordeel meer toegekend.

Vanaf het ogenblik dat een van beide partners voor een bedrag van 1.400 euro  aan dienstencheques aangekocht heeft, is het dus aanbevolen om de volgende dienstencheques door de andere partner te laten aankopen teneinde maximaal te genieten van de fiscale aftrek !

En hoe zit het nu ook alweer met de fiscale aftrekbaarheid?

De aankoop van een dienstencheque geeft recht op een belastingvermindering van 30%. Een dienstencheque van 9 euro kost u dan in werkelijkheid slechts 6,30 euro.

Jaarlijks wordt een fiscaal attest afgeleverd dat u bij uw belastingaangifte moet voegen teneinde fiscale aftrek te bekomen.

Conclusie:

Dienstencheques blijven een fiscaal en financieel voordelige manier om huishoudhulp in te schakelen. Let er vooral op om tijdig om over te schakelen naar uw partner voor de aankoop ervan.

(december 2015)